Rouw en troost

Voor ieder die het nodig heeft

Painted by Wilske Gans

Rouw- en troostopstellingen
Rouw kent vele oorzaken maar de hoofdoorzaak is altijd verlies. Vooral verlies buiten onze wil en macht om kan ons enorm raken en zelfs ontwrichten.

In de opstelling mogen we de pijn van het verlies volledig voelen en omarmen. Dat is het mooie van een opstelling. In het echte leven kunnen we proberen aan de pijn te ontsnappen. We denken dat we het niet aankunnen, er totaal door overspoeld worden. Of we willen het eenvoudig weg niet voelen. Pijn is immers niet sexy. Dus gaan we bijvoorbeeld heel hard werken, of we drinken meer dan goed voor ons is, of wat we ook doen om de pijn te ‘slim’ af te zijn. Daarvan gaat de pijn niet weg. Integendeel, die zal op ongewenste en onverwachte momenten om aandacht vragen.

Wat de pijn je wil laten weten is niet anders dan: hé, je hebt pijn, logisch, dat is niet erg of gek, voel het maar gewoon en wees er lief voor.

Pijn kan vele vormen aannemen. Je kan je door een groot (of schijnbaar klein) verlies peilloos verdrietig en eenzaam voelen, maar ook (doods)bang, afgewezen, belachelijk, vernederd of besodemieterd. En zolang deze gevoelens niet erkend zijn, niet werkelijk gevoeld zijn, houden ze je gevangen, doen ze onder de oppervlakte hun vernietigend werk.

Niet voelen lukt tijdens een opstelling niet. Je kan niet om de hete brij dansen, doen of het er niet is. Je gaat voelen wat er te voelen is, stap voor stap, zonder drama. Dat klinkt spannend maar in het wetende veld van de opstelling ben je volkomen veilig, en kan en durf je het aan om te voelen wat er is.

En dan kan er iets goeds gebeuren. Door de pijn toe te laten, gaat tegelijkertijd de deur open voor troost, verlichting en genezing. We gaan op zoek naar je hulpbronnen en een nieuw perspectief om je op te richten. Dit alles geeft je de kracht om verder te (willen) gaan, mét je verlies

Een opstelling is geen tovermiddel en het is mogelijk dat er meerdere sessies nodig zijn, afhankelijk van wat er aan de hand is.

Voel je welkom, met alles wat er is.

 

"Wie heb ik al geholpen?"

★★★★★